Κτίριο Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Κτίριο Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Χτίστηκε μετά το 1880 και ως το 1925 στέγαζε το Τηλεγραφείο της αγγλικής εταιρείας Eastern Telegraph Co Ltd. Κτίριο συμμετρικό, με πόρτες εισόδου στο κέντρο και των δύο μακριών όψεων.

Όψεις από πωρόλιθο, με εξαίρεση τους γωνιόλιθους, τα πλαίσια των παραθύρων, τον εξώστη στον εσωτερικό δρόμο και πιθανόν τη στέψη, που είναι από μάρμαρο.

Εντυπωσιακό πλάτος φουρουσιών στο μπαλκόνι του εσωτερικού δρόμου. Στο ισόγειο της Σχολής υπάρχουν εκθέματα σχετικά με τη ναυτιλία, εικόνες ιστιοφόρων, μακέτες πλοίων κλπ.

Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιδιορθώθηκε το 1947 και στέγασε τις υπηρεσίες των Τ.Τ.Τ., του δημόσιου φορέα που διαδέχτηκε την Eastern. Η Α.Δ.Σ.Ε.Ν. εγκαταστάθηκε στο κτίριο στα 1960.

Η Σύρος συνδέθηκε τηλεγραφικά με τον Πειραιά το 1859, με το πρώτο καλώδιο που ποντίστηκε στα ελληνικά νερά, και έπειτα με τη Χίο και την Κων/πολη. Η Eastern ανέλαβε την εκμετάλλευση του δικτύου το 1878, μετέτρεψε την εγκατάσταση σε κεντρικό σταθμό τηλεγραφίας της ανατολικής Μεσογείου και απασχολούσε πάνω από 100 άτομα και ανάμεσά τους πολλούς Άγγλους. Τα καλώδια έφθαναν από τη θάλασσα με υπόγειο αγωγό από τον μικρό ορμίσκο στη βόρεια πλευρά (δίπλα στο ξενοδοχείο «Ερμής»).

Date

22 Ιανουαρίου 2015

Categories

Παραλία Ερμούπολης
© 2016 Μανώλης Αργυρός - JoomShaper

Search